Kuka pitää huolta sinusta?

Sinulle kuuluu se sama rakkaus ja huolenpito, jota aina annat kaikille muille.

Sinulle kuuluu se sama rakkaus, huolenpito ja positiivinen energia, jota aina annat kaikille muille.

Näin se on. Ehkä matkan varrella joku tai jokin on saanut sinut uskomaan toisin, mutta haluan sanoa, usko minua: kyllä kuuluu.

Kuinka usein sivuutamme omat tarpeemme ja oman kehon viestit?

Kuinka usein laitamme kaikkien muiden tarpeet meidän omien tarpeiden edelle?

Kuinka usein suhtaudumme muihin empatialla ja ystävyydellä, vaikka he eivät suhtaudu samoin meihin?

Jos jatkuvasti kuljet itsesi ohi, kadotat yhteyden paitsi itseesi ja niihin asioihin, jotka palauttavat sinun voimasi, myös lopulta yhteyden toisiin.. Tyhjästä kupista on vaikea ammentaa muillekaan mitään.

Jos annat itsestäsi kaiken muille, mitä sinulle itsellesi lopulta jää?

Jos pidät aina vain huolta kaikista muista, kuka pitää huolen sinusta?

Miten sinä pidät huolta itsestäsi?

Jos ajatellaan hyvinvointia, onnellisuutta ja elämän valintoja, on lopulta vain yksi henkilö, joka niihin voi vaikuttaa. Sinä itse.

Mitä sanoisit elämäsi tärkeimmälle ihmiselle? Lue vanhempi blogitekstini TÄSTÄ.

Tämä ei tarkoita, että pitää pärjätä yksin ja aina vain tsempata. Ei alkuunkaan. Me tarvitsemme toisiamme, yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta. Ei meidän kuulukaan pärjätä yksin. On rohkeutta ja viisasta kurkottaa kohti tukea ja ottaa apua vastaan.

Yhteys ja yhteenkuuluvuus ei tarkoita kuitenkaan sitä, että meidän pitäisi unohtaa itsemme ja omat tarpeemme. Jos haluamme olla läsnä rakkaimmillemme, voida hyvin ja jaksaa paremmin, meidän pitää huolehtia myös itsestämme. Jopa ensin itsestämme – laitetaanhan lentokoneessakin happinaamari ensin itselle ja sitten vasta muille.

Se ei ole itsekästä, vaan se on välttämättömyys.

Tavoitteena oman hyvinvoinnin priorisointi?

Kohtaan työssäni fysioterapeuttina ja valmentajana todella paljon ihmisiä, jotka haluavat voida paremmin, olla energisempiä, vahvempia ja pystyvämpiä sekä jaksaa paremmin arjessa. He haluavat pitää huolta itsestään ja esimerkiksi liikkua useammin, koska sen jälkeen keho ja mieli voi paremmin. He haluavat siihen ohjeet ja vinkit minulta.

Asiakkaani tunnistavat hienosti, että silloin jaksaa olla kärsivällisempi, läsnäolevampi ja iloisempi vanhempi, puoliso, ystävä ja työtoveri. Se on useimmille tosi tärkeä asia. Vastaanotolla tai valmennusprosessin aikana tarkastelemme kokonaisuutta muun muassa itsetuntemuksen, arvojen ja motivaatiotekijöiden kautta. Huomamme usein, että omalle itselle ja omille jutuille on elämässä yllättävän vähän (tai ei ollenkaan) aikaa.

Asiakkaistani valtaosa ilmaiseekin tavoitteekseen oman hyvinvoinnin priorisoinnin. Samaan aikaan oman ajan ottamisesta koetaan syyllisyyttä. Oman hyvinvoinnin tärkeys ymmärretään todella hyvin ja silti ajan ottaminen itselle on todella vaikeaa. Itselle otettu aika koetaan usein niin, että se on pois lapsilta ja perheeltä.

Kuitenkin todellisuudessa sinun hyvinvointi antaa lopulta aina enemmän paitsi itsellesi, myös ympärillesi.

Todella moni sanoittaa ja kokee olevansa ärtyisä, lyhytpinnainen, kireä ja ahdistunut, kun ei saa käytännössä hetkeäkään aikaa itselle tai omille jutuille, ei pääse harrastuksiin tai liikkumaan kuten haluaisi. Niin moni on uupunut ja ärtynyt siihen, että on jatkuvasti kannateltava muiden tarpeita ja tunteita – olla kaikille muille saatavilla.

”Emme ehkä muista sanoja, mutta muistamme tunteen.”

Haluammeko olla läsnä rakkaimmillemme tästä tunnetilasta käsin? Ympärillämme olevat ihmiset aistivat kyllä kireyden ja usein myös kuulevat ärtyisyytemme. Ärtyisyys ja kireys näkyy ilmeissä, eleissä ja kehonkielessä – sen tuntee.

Vai haluaisimmeko mieluummin olla yhteydessä muihin levollisesta, rennosta ja vähän kärsivällisemmästä tunnetilasta käsin? Sellaisesta hyvästä olosta ja lempeydestä, kuplivasta ilosta ja läsnäolosta? Ei kenenkään tietenkään aina tarvitse olla rauhallinen ja iloinen. Kaikki tunteet ovat inhimillisiä, mutta ehkä meille itsellemmekin on vähemmän kuormittavaa, kun ei tarvitse jatkuvasti olla ärtynyt ja ahdistunut.

Millaisen energian sinä haluat viedä mukanasi tilanteisiin? Me emme useinkaan muista sanoja, jotka meille on sanottu, mutta muistamme tunteen, jonka toinen ihminen meihin jätti.

Juuri tästäkin syystä koemme valmennuksissani näitä asioita hyvin keho-orientoituneesti, jolloin oivallukset kumpuavat kehosta ja kokemuksellisuudesta jäsentyen tietoisuuteen – jättäen tunnejäljen. Voin auttaa sinua prosessissasi kaikella osaamisellani, kulkea tukena matkalla, neuvoa ja sopivasti haastaa sinua. Ratkaisut eivät kuitenkaan tule ulkoapäin. Ne löytyvät lopulta aina sinusta itsestäsi – kaikki se on jo sinussa.

Sinun tarpeesi ovat ihan yhtä tärkeitä kuin muiden.

Sinun mielipiteilläsi on merkitystä.

Myös sinä ansaitset kaiken sen rakkauden, huolenpidon ja positiivisen energian, jota sinä annat muille.

Entä jos täyttäisit ensin omaa kuppiasi ja sitten sinulla olisi taas annettavaa myös muille?

Lempeyttä viikkoosi,

Cami