Uusi vuosi, uusi elämä?

Entä, jos tällä kertaa vuoden vaihtuessa et ottaisikaan itseäsi niskasta kiinni? Et aloittaisikaan tiukkaa kuntokuuria tai taas kerran yhtä kesäkuntoon-projektia?

Entä, jos unohtaisit hoikemman kehon perässä juoksemisen? Lopettaisit itsesi piiskaamisen liikunnalla, josta et edes nauti, ja heittäisit tiukat kieltolistat romukoppaan?

Ystävällinen muistutus:

Vaikka vuosi vaihtuu, sinun ei tarvitse aloittaa tiukkaa dieettiä, kesäkuntoon-projektia tai tavoitella laihduttamalla parempaa elämää. Ei, vaikka dieettikulttuuri ja -mainokset antavat ymmärtää niin.

Saat tietenkin haluta muutosta, asettaa itsellesi tavoitteita, aloittaa uuden harrastuksen tai panostaa enemmän omaan hyvinvointiisi.

Teethän muutoksen siksi, että haluat itsellesi ja kehollesi hyvää?

Et siksi, että dieettimainokset yrittävät vakuuttaa sinun olevan onnellisempi x kiloa laihempana. Etkä siksi, että samaiset mainokset saavat sinut ajattelemaan, että olisit nyt jotenkin vääränlainen.

Parempi elämä ja kokonaisvaltainen hyvinvointi eivät tule tiukoilla kieltolistoilla, itsensä piiskaamisella, rajoittamisella ja 6, 8, 10 tai xx viikkoa kestävällä tehokuurilla.

Kuva: Laura Kallahti 2022

Maaginen vuodenvaihde?

Vuoden lähestyessä loppua ihmisillä on tapana asettaa tavoitteita ja päämääriä tulevalle vuodelle. Luvataan tehdä elämäntapamuutos, syödä terveellisemmin, liikkua säännöllisemmin ja nukkua enemmän. Muutoksen haluamisessa tai tavoitteissa ei ole mitään vikaa – usein muutos on tarpeellista ja hyväksi. Edellä mainitut muutoksethan ovat terveydelle ja hyvinvoinnille varsin fiksuja: terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni.

Ongelma on kuitenkin usein se, että näitä tavoitellaan varsin kyseenalaisin keinoin, jotka eivät lopulta sitten edistä kokonaisvaltaista hyvinvointia, vaan pikemminkin päinvastoin. Näen työssäni valitettavan usein näihin isoihin elämäntapamuutoksiin liittyvät kompastuskivet ja nurjat puolet.

Yritetään muuttaa liikaa kerralla, unohdetaan huomioida omat voimavarat ja käytettävissä olevat resurssit tai tehdään muutos jostain muualta kuin omista arvoista käsin. Liikutaan enemmän ja syödään vähemmän. Lannistutaan, kun tuloksia ei tule muutamassa viikossa, turhaudutaan ja lopetetaan kaikki, koska ”repsahdettiin”.

Jos joka vuosi löytää itsensä aloittamassa taas kerran uutta, ”parempaa elämää” – olisiko jo aika tehdä jotain toisin?

Jos se nettivalmennus tai x kilon pudottaminen ei lisännytkään hyvinvointia pitkällä aikavälillä eikä rakentanut kestävää pohjaa hyvinvoinnille, voisiko jotain tehdä eri tavalla?

Laura Kallahti 2021

Perusasioilla pääsee pitkälle

Omien asiakkaitteni kanssa lähdemme liikkeelle perusasioista, askel kerrallaan, rakentamaan kestävää pohjaa ja suhteutetaan muutokset aina sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Minulle on tärkeää osallistaa asiakas aktiivisesti omaan projektiinsa alusta loppuun saakka (olipa kyse kuntoutuksesta tai valmennuksesta) eikä antaa ohjeita pelkästään ulkopuolelta.

Onhan kyse asiakkaan elämästä, ei omastani.

Olen havainnut, että näin tapahtuu huomattavasti enemmän oivaltamista ja oppimista, mikä kantaa elämässä pitkälle sen jälkeen, kun minusta on tullut tarpeeton. Oma roolini on toki auttaa, kannustaa ja olla tukena, mutta lopulta ajatus on se, että asiakas pärjää omillaan.

Moni asiakas yllättyy, miten pienillä asioilla ja muutoksilla on iso vaikutus. On helpottavaa, kun ei tarvitsekaan jatkuvasti tehdä enemmän ja enemmän, ponnistella ollakseen ”parempi versio itsestään” ja puskea jatkuvasti itseään epämukavuusalueelle. Riittää, että tehdään omaan tilanteeseen fiksuja ratkaisuja. Joskus jopa vähemmän kuin aiemmin, sillä enemmän ei todellakaan aina ole parempi.

Muutama kysymys pohdittavaksi:

  • mikä on sinulle tärkeää?
  • miksi se on sinulle tärkeää?
  • mitkä ovat voimavarasi tällä hetkellä?
  • mitä tarvitset tällä hetkellä?
  • mikä asia on paremmin, kun asia x muuttuu?
  • mitä muutos konkreettisesti tarkoittaa arjessasi?
  • mikä on pienin asia, jolla voisit liikahtaa toivomaasi suuntaan?

En tarkoita tällä kirjoituksellani sitä, että ei saisi asettaa tavoitteita, haluta painonpudotusta, alkaa liikkumaan enemmän, vaihtaa alaa tai mitä nyt ikinä. Joskus on tärkeää myös tsempata ja ottaa se ensimmäinen askel kohti sellaista elämää, jota haluaa jatkossa elää.

Itsekin asetan itselleni tavoitteita – usein vuoden vaihtuessa, mutta myös aina tarpeen tullen muutenkin. Tavoitteet ja tarpeet muuttuvat aika usein matkan varrella, oma ydin kirkastuu ja on enemmän kuin ok haluta jossain vaiheessa jotain ihan muuta kuin silloin alussa. Se on elämää.

Toivon, että voin kuitenkin herätellä hieman ajatuksia siitä, miksi muutosta halutaan ja mitä se konkreettisesti tarkoittaa juuri sinun elämässäsi. Jotta ne tavoitteet ja muutokset tukisivat psyykkistä ja fyysistä hyvinvointiasi.

Entä, jos tänä vuonna et ottaisikaan itseäsi niskasta kiinni ja laittaisi itseäsi ruotuun.

Entä, jos tänä vuonna ottaisitkin itseäsi kädestä kiinni ja kysyisit: mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin?

Ihanaa tulevaa vuotta 2023!

Cami

Laura Kallahti 2022