Halusin hyödyntää äitiyslomaa ammatilliseen kehittymiseen ja suoritin viime syksynä parikin koulutusta. Toinen koulutuksista oli Spartan Academyn kahdeksan päivän mittainen Voimavalmentaja-koulutus.
Pikkujätkä oppi koulutuksen aikana nousemaan konttausasentoon ja kävelemään karhunkävelyä. Hän oli koulutuksessa mukana kaikkina muina päivinä paitsi teoria- ja näyttökoepäivänä, jolloin mieheni oli lomapäivällä kotona. Olen vieläkin yllättynyt, miten hienosti pieni poikamme jaksoi olla mukana tyytyväisenä ja hyväntuulisena. Hän nukkui hyvät päikkäritkin koulutuksen lomassa. Koulutusporukasta löytyi myös vapaaehtoisia apusylejä ja pääsin itsekin hyvin kokeilemaan käytännön osuuksia (välillä ilman vauvaa lisäpainona). Kiitos koulutusporukalle joustamisesta!
Olen aiemmin käynyt Spartanin koulutuksista mm. Personal Trainer-koulutuksen (2017), Fighter Training (toiminnallinen harjoittelu)-ohjaajakoulutuksen (2015), Bodyweight-ohjaajakoulutuksen (2014) sekä räjähtävän voiman seminaarin.
Jokaisesta koulutuksesta olen saanut valtavasti tietoa ja käytännön vinkkejä niin omaan harjoitteluuni urheilijana kuin työhöni valmentajana ja fysioterapeuttina. Voimavalmentaja-koulutus räjäytti kyllä koko potin, olin aivan fiiliksissä alusta loppuun!
Koulutus oli hyvää jatkoa Spartanin PT-kurssille ja erityisesti minua ilahdutti se, että koulutus oli hyvin käytännönläheinen (kuten muutkin Spartanin koulutukset ja kurssit).
Kouluttajina toimivat superammattitaitoiset Antti Nurmi, Petri Halonen, Ville Rintala ja Johanna Forsström. Jokaisella on vahva osaaminen ja kokemus voimaharjoittelusta sekä valmentamisesta. Pääset tutustumaan heihin tarkemmin täältä.
Mikä 3D-harjoittelu?
3D-voimaharjoittelussa liikkeissä hyödynnetään eri liikesuuntia ja liikkeen eri tasoja. Tavoitteena on liikuttaa ja vahvistaa koko kehoa monipuolisesti.
3D-voimaharjoittelusta löytyy todella hyvä artikkeli Spartan Academyn sivuilta, tekstin on kirjoittanut Petri Halonen ja löydät tekstin täältä: https://www.spartanacademy.fi/moniulotteinen-ja-tasapainottava-3d-harjoittelu/.
Voimaharjoittelu kannattaa aina!
Kaikki ihmiset hyötyvät voimaharjoittelusta. Pelkästään oman kehon liikuttamiseen tarvitaan lihasvoimaa ja jos sitä ei löydy, peppu jää penkkiin. Itse olen tehnyt useamman vuoden töitä pitkäaikaisosastolla ikääntyneiden kuntoutuksen parissa ja olen nähnyt käytännössä kuinka tärkeää lihasvoiman harjoittaminen on myös vanhemmalla iällä.
Voimaharjoittelun voi aloittaa iäkkäämpänäkin – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ei koskaan!
Minulle itselleni on tärkeää treenata toiminnallisesti vahva keho, eli minua ei kiinnosta niinkään ulkoiset seikat tai lihaksen koko. En treenaa salilla pelkkiä hauiksia tai pakaroita, vaan teen pääasiassa koko kehoa kuormittavia moninivelliikkeitä. Ennen kuin yksikään mielensäpahoittaja vetää herneet nenäänsä, niin tarkennan, että en todellakaan tarkoita, että pelkkien hauisten tai pakaroiden treenaamisessa olisi mitään pahaa. Itse en vain motivoidu sen tyyppisestä treenistä, that´s all.
Sen sijaan leuanveto, maastaveto, kyykyt, loikat, sprintit ja kahvakuulan kanssa heiluminen saavat minut syttymään.
Tuntuu uskomattoman siistiltä nostaa 120kg rautaa maasta ja vetää lisäpainoleukoja – puhumattakaan siitä, kun isketään hanskat käteen ja hypätään kehään! Aaaaaaajjjjjjeeeeeeea!
Haluan, että kehoni on vahva ja se pystyy koviin suorituksiin. Vahva ja toimiva keho myös voi hyvin ja on kivuton. Nyt pienten lasten äitinä olen alkanut arvostamaan hyvää fyysistä kuntoani myös siltä näkökulmalta, että jaksan arjessa.
Jaksan kantaa turvakaukaloa, nostaa tuplarattaita autoon, nostella lapsia, kauppakasseja – joskus kaikkia yhtä aikaa! Pystyn vaivattomasti kyykkimään hiekkalaatikolla, ryömiä tunneleissa ja juosta hippaa. Tällä hetkellä tämä on itselleni jopa tärkeämpi ominaisuus kuin ne, joita urheilijana itseltäni vaadin.
Lajissani käytän kehoani hyvinkin äärimmäisissä tilanteissa ja keho joutuu jatkuvasti venymään äärirajoille (jopa ylikin). Tästä syystä harjoittelunkin pitää myös olla sellaista, että käydään äärirajoilla ja pyritään nostamaan sitä rimaa aina hieman korkeammalle.
Liian yksipuolinen harjoittelu (esimerkiksi pelkkä lajiharjoittelu) aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia tuki- ja liikuntaelimissä, joten harjoittelun kokonaisuudessa on tärkeää huomioida tukilihasten vahvistaminen sekä käyttää sellaisiakin nivelkulmia ja liikesuuntia, joita lajiharjoittelussa ei niin paljon käytetä.
Minua ilahdutti Voimavalmentaja-koulutuksessa se, miten täydellisesti koulutus on hyödynnettävissä lajiharjoitteluuni – ja oikeastaan mihin tahansa urheilulajiin. 3D-voimaharjoittelu on mitä loistavin tapa kehittää omaa fysiikkaa entistä paremmaksi ja nimenomaan paremmin lajisuoritusta tukevaksi.
Moniulotteinen voimaharjoittelu ei ole kuitenkaan vain urheilijoiden juttu. Toimiva ja vahva keho on tärkeää ihan jokapäiväisessä elämässä, ja siksi kaikki hyötyvät 3D-harjoittelusta.
Moni koulutuksen asioista ja aiheista oli toki tuttuja taustani vuoksi ja olen tehnyt niitä harjoittelussani jo vuosikausia, mutta Voimavalmentaja-koulutuksesta sain uskomattoman määrän uusia vinkkejä harjoittelun tueksi.
Suosittelen Spartan Academyn Voimavalmentaja-koulutusta kaikille valmentajille, personal trainereille, liikunnanohjaajille sekä urheilijoille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan ja tietämystään voimaharjoittelusta.
Seuraava Voimavalmentaja-koulutus järjestetään Helsingissä. Tsekkaapa täältä aikataulu, mikäli alkoi kiinnostamaan: https://www.spartanacademy.fi/voimavalmentaja/
Kiitos Spartan Academy tästä huikeasta lisäkoulutuksesta!