Uusi vuosi 2020

Vuosi vaihtui, ja vuosikymmenen! Ihanaa uutta vuosikymmentä ja vuotta 2020 juuri sinulle! Olkoon uusi vuosi sinulle hyvä ja onnellinen.

Onko sinulla tavoitteita tai toiveita tulevalle vuodelle? Omani kirjoitin paperille.

Kirjoitin muutaman konkreettisen asian, joita pyrin toteuttamaan arjessani ja työssäni. Ei mitään liian rajoittavaa tai kieltolistoja, vaan asioita, jotka lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia. Realistisia, mutta ei itsestäänselviä tavoitteita. En vaadi itseltäni liikaa, mutta vaadin tarpeeksi.

Kaikki tavoitteeni liittyvät oikeastaan hyvinvoinnin lisäämiseen tavalla tai toisella.

Pidän huolta, että nukun 8h/yössä. Viime vuonna tein töitä joskus yöunien kustannuksella. Yritän välttää samaa tänä vuonna, koska uni on ihan kaiken perusta.

Vietän lasten ja perheen kanssa niin paljon kuin suinkin mahdollista. Tätä olen toki toteuttanut jo esikoisen syntymästä asti, mutta mielestäni tätä ei voi koskaan alleviivata liikaa. Aika on arvokkainta, mitä meillä on. Ja mikään ei ole niin tärkeää kuin lasten kanssa, perheen, läheisten ja ystävien kanssa vietetty aika.

Otan myös omaa aikaa. Muunkin kuin treenin tai työn muodossa. Tarvitsen aikaa ihan yksin, tarvitsen hiljaisuutta. En kovin usein, mutta tarvitsen kuitenkin.

Keskityn läsnäoloon ja hetkeen, vältän suorittamista. Vuosia suoritin asioita, menin tavoitteesta toiseen enkä ymmärtänyt nauttia matkasta. Tavoittetta kohti voi pyrkiä laput silmillä ja ryppyotsaisesti. Tai voi tehdä asioita tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta rennolla asenteella ja nauttia samalla pienistä hetkistä matkan varrella. Valitsen jälkimmäisen. Ensimmäistä olen kokeillut, enkä kokemukseni perusteella suosittele.

Tavoittelen rohkeasti ammatillisia unelmiani. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta ei oikeastaan ole. Joskus riskin ottaminen pelottaa ja olisi helpompi jäädä jumiin vain vanhaan, ehkä jo tosi hyväksikin havaittuun. Mutta jumittamalla ei kehity, ei etene eikä mikään muutu.

Aloitan uuden harrastuksen. Tavallaan, eli menen urheilulajin peruskurssille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005. Tuolloin aloitin potkunyrkkeilyn peruskurssin. Tammikuussa 2020 alkaa BJJ-peruskurssi, vaikka olenkin saanut jo hieman kosketusta lajiin vapaissa treeneissä. Kiitän lämpimästi VKK:n mahtavaa BJJ-porukkaa, joka on ottanut minut mukaan treeneihin ja nyt menen opettelemaan peruskurssille vähän lisää juttuja.

Tammikuu on perinteisesti ryhtiliikkeiden, laihduttamisen, kuntokuurien ja kieltolistojen kulta-aikaa.

Eihän edellä mainituissa tavallaan mitään vikaa ole, pyrkimys on varmasti lisätä omaa hyvinvointia ja mennä kohti terveellisempiä elämäntapoja. Tavoitteiden asettelun ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa tiukkaa ja kurinalaista suorittamista.

Aika harvoin kovasti rajoittavat ruokavaliot, tiukat treeniohjelmat tai kiellot edistävät tapojen muuttumista pysyvästi. Yleensä tulee ”repsahdus” (inhoan tuota sanaa) ja sitten sätitään itseä, kun epäonnistuttiin ja ollaan huonoja, laiskoja tai selkärangattomia. Viimeistään parin kuukauden dieetin, nettivalmennuksen tai kuntokuuri jälkeen palataan vähitellen vanhaan ja hetken päästä ollaan taas pettyneitä itseen, kun tavat tai saavutukset eivät säilyneet.

Jotenkin en näe tätä mallia terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävänä. Itse olen myös toteuttanut varsinkin ruokavalion suhteen tiukkoja kieltoja urheilun takia. Olen kokenut huonommuutta ja vihannut itseäni, jos ”repsahdin” ja söin sukujuhlissa palan täytekakkua. Ja toki painoluokkaurheilija voi joutua painoa vetämään ja painonhallinta kuuluu lajiin yhtenä osana. Kuitenkin jälkeenpäin ajatellen sen kaiken olisi voinut tehdä ilman, että suhde syömiseen vääristyy vuosiksi. Näen työssäni, että erilaiset pikakuurit, ruokien demonisointi ja pakonomainen liikunta aiheuttavat tällaista samankaltaista suhtautumista ruokaan ja liikuntaan.

Haluan muistuttaa tässä tammikuun ensimmäisenä päivänä, että sinun eikä minun tarvitse aloittaa vuotta laihduttamalla, rajoittamalla, kieltämällä ja kiristelemällä. Kaikesta ei tarvitse luopua eikä kaikkea kannata muuttaa kerralla.

Sen sijaan voit aloittaa siitä, että tarkistat, että saat unta riittävästi (noin 8h/yö) ja että unesi on laadukasta ja palauttavaa. Miten virkeäksi koet itsesi aamulla?

Tiukan treeniohjleman tai laihduttamisen sijaan voit liikkua ja treenata, koska se on kivaa ja liikkumisesta tulee hyvä olo. Jos liikunta ei ole kivaa, koeta löytää itsellesi mieluinen tapa liikkua. Ihminen on luotu liikkumaan, mutta kaikkien ei tarvitse liittyä kuntosalin jäseneksi, harrastaa ryhmäliikuntaa, ostaa valmennusta eikä aloittaa mitään tiettyä lajia. Kävely on myös liikuntaa, ja luonnossa liikkuminen edistää terveyttä monellakin tavalla. Lisäksi lenkkeihin saa vaihtelua sauvakävelystä, mäkikävelystä/juoksusta ja esimerkiksi porrastreenit ovat hauskoja ja täysin ilmaisia.

Voit lisätä joka päivä ainakin yhdelle aterialle lisää kasviksia ja kokeilla aterian koostamista vaikka lautasmalli apunasi. Opettele itsellesi sopiva, säännöllinen ateriarytmi. Syö monipuolisesti ja nauti ruuasta. Terveellinen ruokavalio ei tarkoita mautonta tai tylsää ruokaa.

Vähennä alkoholin käyttöä, lopeta tupakointi, juo vettä 1-2 litraa päivässä, nuku 8h yössä jne. Älä vaadi kuitenkaan itseltäsi liikoja, ota askel kerrallaan siihen suuntaan, mihin haluat. Kokeile ottaa yksi muutos tai uusi tapa mukaan kerralla. Itse aloitan unesta ja vähitellen jatkan kohti muita tavoitteitani.

Opettele armollisuutta itseäsi kohtaan, älä rankaise itseäsi jos treeni jää väliin tai tuli syötyä kahvipulla.

Rakenna pysyviä, terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tapoja vähitellen. Uskon, että tämä on kestävämpi ja lempeämpi tapa luoda uusia tapoja ja muuttaa elämää, jos tarvetta muutokselle on. Pika- ja superkuurit eivät edistä hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Vai mitä oot mieltä?