Virtsankarkailu kuuluu naisen elämään?
Onko sinulla kenties sellainen käsitys, että virtsankarkailu on synnyttäneiden, ylipainoisten tai jo varttuneempien naisten vaiva?
Toki näinkin, mutta virtsa voi karata yhtä hyvin myös normaalipainoisella, nuorella ja synnyttämättämällä naisella, esimerkiksi urheilun aikana.
Virtsankarkailu on monelle merkittävästi elämänlaatua heikentävä tekijä ja saattaa estää tekemästä asioita, joita haluaisi. Omat rakkaat harrastukset saattavat jäädä kokonaan pois, koska virtsankarkailu liikunnan aikana on niin kiusallista. Monesti kyseistä vaivaa myös hävetään eikä siihen siksi haeta apua.
Haluan muistuttaa, että virtsankarkailusta puhumista ei tarvitse hävetä. Me ammattilaiset olemme tottuneet puhumaan aiheista, joista ei ehkä kahvipöydässä ensimmäisenä keskustella. Ja vastaanotolla kannattaakin kertoa avoimesti oireista ja vaivan laajuudesta. Sinun vaivasi saattaa tuntua valtavan suurelta, mutta kun pääset purkamaan sitä sinua kuuntelevan ammattilaisen kanssa, olosi kevenee ja saat ohjeita, kuinka edetä.
Jos et jaksa lukea tekstiä loppuun, mainitsen jo tässä suht alussa, että virtsankarkailu ei yleisyydestään huolimatta ole normaalia, vaan se on aina merkki toimintahäiriöstä, johon on saatavilla apua ja jota ehdottomasti kannattaa hoitaa.
Toivoisin, että yksikään nainen ei jäisi yksin tämän vaivan kanssa. Virtsankarkailusta ei tarvitse kärsiä ja apua on saatavilla.
Heikkoutta vai ylijännitystä?
Lantionpohjan toimintahäiriöt voivat johtua mm. liian heikoista lantionpohjan lihaksista tai liian kireistä lihaksista. Liian kireät ja jatkuvasti ylijännittyneet lantionpohjan lihakset voivat olla syynä virtsankarkailulle siinä missä heikotkin lihakset.
Monesti ajatellaan, että pitää vain treenata lisää voimaa lantionpohjan lihaksiin, jos pissa karkaa double undereissa, boxihypyissä tai vaikka potkutreeneissä. Jos syynä onkin kireät lihakset, lantionpohjan lihasten voimaharjoittelu saattaa viedä vain huonompaan suuntaan.
Kovaa ja intensiivisesti treenaavan kompastuskivi onkin usein ylijännittyneet lantionpohjan lihakset. Etenkin jos kehoa huoltavat harjoitteet ja lepopäivät ovat jääneet vähemmälle.
Lajit, joissa tulee paljon iskutusta ja hyppyjä tai joissa vatsaontelon paine nousee voimakkaasti, aiheuttavat erityisesti kuormitusta lantionpohjalle. Tämä ei nyt tietenkään tarkoita, että hyppyjä tai tiettyjä lajeja pitää alkaa välttämään – ei tietenkään, vaan huomiota kannattaa kiinnittää myös lantionpohjaan ja sen hyvinvointiin.
Lantionpohjan lihakset on erittäin tärkeää osata myös rentouttaa, koska ei minkään lihaksen kuulu olla koko ajan supistuneena ja jännittynyt. Miettikää, jos hauislihas tai takareisi olisi 24/7 jännityksessä – ei ehkä kovin toimiva systeemi.
Monelle juuri rentouttaminen on se vaikeampi juttu lantionpohjan harjoitteissa ja toisinaan voi olla vaikea tunnistaa ylijännitystilaa ylipäätään. Osa kuulee vastaanotollani ensimmäistä kertaa, että rentouttamistakin kannattaa harjoitella.
Lantionpohjan lihasten kireyteen vaikuttaa kuormittavan ja iskuttavan treenin lisäksi monet muutkin asiat (stressi, arjen kokonaiskuormitus, purentalihasten kireys, kehon muut kireydet jne). Virtsankarkailun lisäksi kireät lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa kipuja lantion alueelle ja esimerkiksi yhdyntäkipuja.
Lantionpohja on tärkeä osa kokonaisuutta
Kuvaan usein lantiota kehon liikekeskukseksi ja lantionpohjaa talon perustuksiksi. Lantio välittää voimia ylä- ja alavartalon välillä ja se kannattelee isoa osaa kehomme painosta. Lantionpohjan lihakset osallistuvat vatsakapselin paineen säätelyyn ja toimivat yhdessä selkä- ja vatsalihasten kanssa tukena lanneselälle ja asennon kannattelulle.
Lantionpohjan lihaksilla on todella kokonaisvaltainen ja tärkeä rooli kehossamme. Miksi sitten lantionpohjan hyvinvointi ja kunto usein sivuutetaan? Toimintahäiriöitä vähätellään ja niille naureskellaan?
Mikä sitten avuksi?
Ensimmäinen askel on selvittää aiheutuuko vaiva tai kivut lihasten kireydestä vai heikkoudesta, ja opetella tunnistamaan oikeanlainen lantionpohjan lihasten supistustekniikka.
Lisäksi on tärkeää opetella tunnistamaan selkeästi supistuksen ja rentoutuksen ero. Hyvin toimivan lantionpohjan supistuksen ja rentoutuksen ero on mahdollisimman selkeä.
Aiemmassa postauksessa kirjoitin vinkkejä lantionpohjan tunnistamiseen tennispallon tai pyyherullan päällä (pääset julkaisuun tästä). Tennispallon tai pyyherullan päällä istuessa saatat havaita myös sen, jos lantionpohjassa on jännitystä. Tällöin tennispallon päällä istuminen tuntuu kivuliaalta.
Voit myös testata omalla sormella tai voit pyytää kumppania kokeilemaan (muista hyvä hygienia), miltä lantionpohjan supistus ja rentoutus sormea vasten tuntuu.
Kokonaisuus kuntoon
Pelkkä lantionpohjaan tuijottaminen harvoin auttaa, vaan pitää aina tarkastella koko kehoa ja hoitaa sekä mieltä että kehoa kokonaisuutena. Rentoutumis- ja hengitysharjoitteet rauhoittavat hermostoa ja ovat tiiviisti yhteydessä myös lantionpohjan rentoutuksessa.
Säännöllisessä kehoa huoltavassa harjoittelussa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lantiota ympäröiviin kudoksiin, kuten lähentäjiin, pakaroihin ja alaselkään. Tässäkin kuitenkin muistettava yksilöllisyys: joskus lantionpohjan ylijännitys on seurausta ihan jostain muualta. Esimerkiksi siitä, että yrität jännittää lantionpohjaa kaikessa, mitä teet ja kaiken aikaa.
Toisinaan myös erilaiset manuaaliset käsittelyt kehon eri osiin ovat paikallaan rentouttamaan koko kehon kireyksiä ja myös lantionpohjan tonusta. On tilanteita, joissa lantionpohjan ylijännittyneisyyttä ei esimerkiksi saada purettua ennen kuin purentaelimistön, niskan ja pään alueen kireydet on hoidettu.
Tästä lantionpohjan ja purentaelimistön yhteydestä saat lisää tietoa tulevasta workshopista lauantaina 7.3.2020 Vantaalla. Ilmoittautuminen tapahtumaan on käynnissä: https://www.facebook.com/events/2579493932120027/
Muistathan, että äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutit auttavat juuri sinua löytämään ratkaisut lantionpohjan hyvinvointiin.
Heräsikö ajatuksia aiheeseen liittyen? Keskustelen mielelläni!
Cami