Lantionpohjan hyvinvointi koskee meitä kaikkia

Kuka hyötyy lantionpohjan harjoittelusta?

Lantionpohja löytyy meiltä ihan jokaiselta ja lantionpohjan hyvinvointi vaikuttaa hyvinvointiimme monella tavalla. Kivut ja ongelmat lantionpohjan alueella voivat vaikuttaa monin tavoin esimerkiksi seksuaalisuuteen, minäkuvaan ja ihan arkisiin toimintoihin (tai toimintojen ja sosiaalisten tilanteiden välttämiseen).

Ennaltaehkäisy kannattaa!

Paras tilanne olisi, jos olisi tutustunut omaan lantionpohjaansa ja sen toimintaan jo ennen lantionpohjan toimintahäiriöitä, raskauksia, synnytyksiä, sairauksia, leikkauksia tai vaihdevuosia. Lantionpohjan fysioterapeutille voi ja ehdottomasti kannattaa hakeutua jo ennen kuin on mitään ongelmia.

Seuraavaksi muutamia poimintoja lantionpohjan harjoittelun hyödyistä. Ja huom! lantionpohjan harjoittelulla en tarkoita pelkästään perinteisiä ”supista aina punaisissa valoissa”- tai ”treenaa lantionpohjaa aina kassajonossa”-tyyppistä harjoittelua, vaan järkevää, nousujohteista harjoittelua JA myös rentouttamisen opettelua.

Löydätkö listalta itsesi?

Oletko raskaana?

Raskausaikana lantionpohjaan kohdistuu mekaanista painetta kasvavan kohdun myötä ja hormonaaliset muutokset pehmentävät kehoa vaikuttaen myös lantionpohjan rakenteisiin (sidekudokset). Odotusaikana lantionpohjan lihasten harjoitteiden on todettu enneltaehkäisevän synnytyksen jälkeistä virtsankarkailua.

Vahva ja elastinen lantionpohja toipuu myös synnytyksestä todennäköisesti paremmin. Raskauden aikana kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota lantionpohjan lihasten rentouttamiseen – se on vähintään yhtä tärkeää kuin lihasten vahvistaminen.

Jos et ole ennen raskautta vielä harjoittanut lantionpohjan lihaksiasi, nyt se kannattaa viimeistään aloittaa. Hormonaalisista muutoksista ja mekaanisesta paineesta johtuen lantionpohjan tunnistaminen saattaa olla hieman haastavampaa, mutta ei mitenkään mahdotonta.

Kuva: Petri Mast 2018

Oletko synnyttänyt?

Lantionpohjan toiminnallisuuden palauttaminen ja lihasten vahvistaminen on tärkeää synnytystavasta riippumatta. Huomioithan, että sektiolla synnyttäneet eivät ole ”turvassa” lantionpohjan toimintahäiriöilta, vaikka näin tunnutaan usein ajattelevan. Jo pelkästään raskausajan hormonaaliset muutokset ja mekaaninen kuorma asettavat haasteita lantionpohjan toiminnalle, joten lantionpohja on tärkeää kuntouttaa.

Lantionpohjan rakenteilla vie aikaa palautua synnytyksestä: esimerkiksi kohtu ja sen kannatinligamentit palautuvat raskautta edeltävään tilaan noin 6 viikossa (mm. kudostyyppi vaikuttaa). Lantionpohjan rakenteet, hermotus ja toiminta palautuvat yleensä muutamissa kuukausissa, mutta palautumista tapahtuu kuitenkin keskimäärin noin vuoden (esim. levator hiatus-aukko) – jopa kauemminkin.

Relaksiinihormoni vaikuttaa sidekudosrakenteisiin kehoa pehmentävästi vielä imetyksen aikana (yksilöllisesti toki) joitain kuukausia tai jopa vuoden.

Harrastatko liikuntaa, kuntoilet tai urheilet?

Lantionpohja yhdistyy koko muuhun kehoomme faskiarakenteiden kautta ja toimii tiiviissä yhteistyössä mm. hengityksen sekä keskivartalon ja alaraajojen kanssa. Lantionpohjan toiminnalla on siis vaikutuksia mm. voiman siirtoon ja vatsaontelon paineensäätelyyn.

Tarvitset vahvan ja dynaamisen lantionpohjan mm. juoksulenkillä, hypyissä, iskutuksessa sekä raskaissa voimaliikkeissä. Keksitkö yhtään liikunta- tai urheilulajia, jossa toiminnallisest lantionpohjasta ei olisi hyötyä?

Harvemmin ehkä muistetaan, että kuukautiskierron aikana hormonaaliset muutokset vaikuttavat lantionpohjaan ja osa huomaakin ovulaation ja/tai kuukautisten aikaan, ettei lantionpohjan toiminta ole samanlaista kuin muulloin. Tuki saattaa pettää tilanteissa, joissa se muuten toimii moitteettomasti. Urheilijoiden kohdalla laadukkaaseen valmennukseen tulisikin kuulua kuukautiskierron ja sen vaiheiden huomiointi, kun tehdään ohjelmointia.

Kuva: Laura Kallahti 2020

Jo hyvin nuorilla ilmenee lantionpohjan toimintahäiriöitä ja esimerkiksi harrastukset tai yksipuolinen kuormitus voivat aiheuttaa lantionpohjan puutteellista hallinta ja toimintaa sekä ylijännitystä tai kipuja. Esimerkiksi nuorten virtsankarkailu lajeissa, jotka sisältävät hyppyjä tai juoksua, on aihe, josta puhutaan aivan liian vähän, vaikka siihen olisi apua saatavilla. Vanhempien, valmentajien ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulisi olla tässä asiassa valveutuneita.

Kuva: Unsplash

Lähestytkö vaihdevuosi-ikää?

Vaihdevuosi-iässä hormonaaliset muutokset vaikuttavat lantionpohjaan heikentäen sidekudoksia ja tässä vaiheessa saattaakin tulla esille lantionpohjan toimintahäiriöitä, vaikka niitä ei aiemmin olisi ilmennyt. Lantionpohjan lihasten vahvistamisesta on hyötyä myös tässä vaiheessa elämää, eikä muustakaan kehon vahvistamisesta haittaa ole.

Kuva: Unsplash

Oletko mies(oletettu)?

Myös miehillä on lantionpohja ja miehetkin kärsivät erilaisista lantionpohjan toimintahäiriöistä, kuten virtsaamis- ja ulostamisongelmista, erektiohäiriöistä sekä lantion alueen kivuista. Lisäksi lantionpohjan toimintahäiriöt saattavat aiheuttaa lanneselän kipuja.

Tiesitkö, että lantionpohjan ylijännitys voi vaikuttaa seksuaaliseen nautintoon mm.yhdyntäkipuina sekä kivuliaina orgasmeina? Lantionpohjan ongelmat liittyvät yleensä alueen verenkiertoon, hermotukseen ja lihastoimintaan, joten lantionpohjan lihasten harjoittelu ja rentouttaminen (sekä tarvittaessa manuaalinen käsittely) hyödyttävät myös miehiä.

Kuva: Unsplash

Ajattelitko, että sinun ei tarvitse harjoittaa lantionpohjan lihaksia, jos sinulla ei ole virtsankarkailua?

Lantionpohjan hyvinvointi on paljon muutakin virtsankarkailua.

Jos esimerkiksi käyt vessassa tunnin välein ja monta kertaa yölläkin, välttelet trampoliinilla pomppimista, tai käyt aina ennen tuplanaruhyppyjä vessassa varmuuden vuoksi, kannattaa lantionpohjan toiminnallisuuteen kiinnittää huomiota.

Lantionpohjan fysioterapeutit osaavat auttaa sinua tässä ja alueesi lantionpohjan fysioterapeutit löydät listattuna osoitteessa: www.pelvicus.fi.