Lantionpohjan fysioterapiasta saat apua erilaisissa lantionpohjan lihasten toimintahäiriöissä. Lantionpohjan lihakset toimivat vatsaontelolle ikään kuin pohjana ja osallistuvat moniin kehon toimintoihin. Toiminnallinen ja vahva lantionpohja on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia läpi elämän.
Moni on ehkä kokeillut tuloksettomasti lantionpohjan eriytettyjä harjoitteita. Virtsankarkailu tai oireilu on jopa saattanut pahentua?
Tiesitkö, että lantionpohjan ongelmissa ja vaivoissa olennaisinta eivät välttämättä ole lantionpohjan jumppaharjoitteet? Lantionpohjan lihakset ovat osa koko muuta kehoa ja myös lantionpohjan ongelmissa syitä pitää etsiä laajemmin. Vastaanotolle olet tervetullut myös, kun haluat tietää lantionpohjan lihasten toimintakyvyn ja kunnon, ja haluat ennaltaehkäistä toimintahäiriöitä.
Lantionpohjan tehtäviä:
- virtsan-, ulosteen- ja ilmanpidätyskyky
- tuki lantion elimille (kohtu, virtsarakko, peräsuoli)
- seksuaalitoiminnot ja seksuaalinen nautinto
- tuki lanneselälle
- toimii yhteistyössä syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa
- osallistuu koko kehon asennon kannatteluun
Lantionpohjan toimintahäiriöitä ja kipuja:
- virtsan-, ulosteen- tai ilmankarkailu
- tiheä virtsaamistarve (yliaktiivinen rakko)
- lantionelinten laskeumat
- yhdyntäkivut, tunnottomuus
- vulvodynia, vestibulodynia
- lantion ja selän alueen kiputilat
- ummetus
Lantionpohjan fysioterapeuttina olen kiinnostunut sinusta kokonaisvaltaisesti, sillä lantionpohjan toimintahäiriöt ja kivut eivät läheskään aina johdu suoraan lantionpohjasta. Ongelmien taustalla voi olla mm. ympäröivien kudosten kireys, hermoston toimintaan liittyvät asiat, purennan alueen ongelmat tai hormonaaliset tekijät. Siksi ensimmäisellä käynnillä onkin tärkeää haastattelulla kartoittaa kokonaistilanne huolellisesti. Lantionpohjan kuntoutus ei todellakaan aina ole lantionpohjan lihasten eriytettyjä harjoitteita.
Tapaamisella lantionpohjan toimintaa voidaan arvioida manuaalisesti palpoimalla tai EMG-elektrodin avulla. Tutkimusmenetelmä valitaan alkuhaastattelun ja asiakkaan toiveiden pohjalta. Itse olen kouluttautunut myös
manuaaliseen sisäpalpaatioon, eli arvioin lantionpohjan lihasten toimintaa fysioterapeuttisen sisätutkimuksen avulla selinmakuulla ja seisten. Sisätutkimus ei koskaan ole pakollinen ja se tehdään ainoastaan asiakkaan suostumuksella.
Otan lantionpohjan fysioterapia-asiakkaita vastaan Nikama Nordicissa Töölössä ja Mehiläinen Felicitaksessa.