Äitiysfysioterapia tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Äitiysfysioterapia ei ole pelkästään vatsalihasten kuntouttamista, vaikka se onkin kovasti pinnalla nyt. Ja hienoa, että vatsalihasten erkaumasta puhutaan, koska äidit eivät välttämättä neuvolasta siitä saa riittävästi tietoa. Moni saattaa kärsiä erkauman aiheuttamista ongelmista, vaikka lapset ovat jo vähän isompia.

Oman raskauteni aikana huomasin, että äidit saavat hyvin vähän, tai eivät lainkaan, tukea raskausajan liikuntaan ja synnytyksestä toipumiseen. Olin etsinyt valmistumisen jälkeen sitä juuri minulle oikeaa alaa fysioterapian laajasta maailmasta, ja oman lapseni syntymän jälkeen se tuntui jotenkin hyvin selkeältä.

Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen ohjaus ja neuvonta kiinnostavat minua siksi, että se on erittäin tärkeää, mutta siitä ei kuitenkaan ole kovin hyvin tietoa saatavilla esimerkiksi juuri neuvoloiden kautta. Raskauden jälkeen äitien palautumiseen ja hyvinvointiin kiinnitetään ylipäätään aivan liian vähän huomiota. Palautumiseen ja esimerkiksi vatsalihasten erkaantuman kuntouttamiseen ei automaattisesti tarjota riittävää tukea. Liian moni nainen tyytyy siihen, että keho tuntuu huonolta raskauksien jälkeen ja näin ei todellakaan tarvitse olla.

Raskaus

Haluan lisätä tietoutta turvallisesta raskausajan liikunnasta ja urheilemisesta, koska siihen tuntuu liittyvän edelleen outoja myyttejä ja vääriä käsityksiä. Osa odottavista äideistä ei uskalla tehdä enää yhtään mitään fyysistä, kun kaksi viivaa ilmestyy raskaustestiin, osa taas rehkii salilla raskailla painoilla vielä laskettuna päivänä. Kumpikaan ei ole välttämättä kovin järkevää. Liikkuminen raskausaikana on monella tapaa hyödyllistä niin äidin kuin vauvankin hyvinvoinnille. Kannattaa kuitenkin hieman pohtia, miten urheilee ja aiempaa harjoitteluaan voi joutua hetkeksi muuttamaan tai keventämään.

Cami

Haluan edistää äitien toipumista synnytyksestä, ohjata turvallisesti takaisin liikunnan pariin, tai vaikka liikunnan aloittamiseen, jos aiempaa liikuntataustaa ei ole. Monet äidit kärsivät synnytyksen jälkeen turhaan ryhdin ja keskivartalon hallinnan ongelmista, selkä- ja lantiokivuista, pullottavasta vatsasta tai lantionpohjan toimintahäiriöistä, kuten virtsankarkailusta. Näin ei tarvitse olla. Ei tarvitse tyytyä siihen, että lasten saamisen jälkeen oma keho ei enää koskaan tunnu omalta, vatsa pullottaa, selkään särkee tai pissaa lirahtaa housuihin kävelylenkillä tai aivastaessa. Oikeanlaisilla ja yksilöllisesti mietityillä harjoitteilla pystytään tekemään todella paljon.

Cami äitiysfysioterapia

Itselleni synnytyksestä palautuminen ja etenkin vatsalihasten hyvä palautuminen oli erittäin tärkeää, jotta pääsin palaamaan kilpaurheilun pariin. Synnytyksestä palautuminen ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvyys, kuten kaikki lupailivat ”koska olin niin hyvässä kunnossa”. Ja niin olinkin. Treenasin myös läpi raskauden koko ajan jotain. Koen toki palautuneeni synnytyksestä hyvin, koska selvisin ilman mitään repeämiä ja olin käytännössä jalkeilla heti synnytyksen jälkeen. Myös raskausaikana reilusti noussut paino laski tasaisesti ja  melko nopeasti takaisin lähelle normaalia painoani.

Palauduin siis melko nopeasti takaisin kilpailukehiin, mutta tein todella pitkän kuntoutuksen vatsalihasten kanssa vielä lajiharjoittelun aloittamisen jälkeenkin, että sain voimantuoton palautumaan. Palautuminen ei tapahtunut itsestään, kuten monesti kuvitellaan.

Myös sosiaalinen media tuntuu tarjoavan epärealistista kuvaa siitä, miten nopeasti synnytyksestä pitäisi palautua ja miltä pitäisi näyttää x ajan kuluttua. Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen on erittäin yksilöllistä eikä siinä kannata vertailla itseään muihin. Sosiaalisen median kautta ei läheskään aina paljasteta koko totuutta, eli ei missään nimessä kannata sokeasti uskoa, että joku on täysin palautunut kahdessa viikossa tai kuukaudessa.

Ja mitä se palautuminen kenellekin on? Useimmat tuijottavat vaakaa, osa ehkä peiliä. Hyvin harva kuitenkaan osaa itse arvioida milloin lantionpohjan lihakset ja vatsalihakset ovat palautuneet niin, että urheileminen entiseen tapaan on turvallista. Tästä syystä suosittelenkin ihan kaikille odottaville äideille ja synnyttäneille käyntiä äitiysfysioterapiaan erikoistuneella fysioterapeutilla, edes kerran. Erityisesti kannustan olemaan yhteydessä fysioterapeuttiin jo raskauden aika alkuvaiheessa, vaikka mitään ongelmia ja vaivoja ei olisi. Äitiysfysioterapeutti osaa ohjata mm. lantionpohjan harjoitteisiin, jotka ovat odotusaikana tärkeitä kaikille, sekä neuvoa raskausajassa ja synnytykseen valmistautuessa.